
Vols conèixer com funciona la compensació d'excedents en una instal·lació fotovoltaica?
Gaudir d'una instal·lació fotovoltaica implica tenir una important font d'estalvi en la factura de la llum, ja que, en produir energia per al nostre autoconsum, disminuïm la nostra dependència de la xarxa elèctrica general i podem fins i tot utilitzar l'excedent per a augmentar el nostre estalvi.
Imaginem que tenim una instal·lació fotovoltaica a casa, però durant les hores de sol, no estem a casa o el nostre consum d'electricitat és moderat. Durant la nit, la instal·lació de plaques solars no produeix energia perquè només funciona quan hi ha sol. Què succeeix amb tota l'energia que generem, però que no consumim? Si no comptem amb bateries, es perd, ja que l'energia sobrant s'injecta en la xarxa elèctrica general. No obstant això, podem aprofitar aquesta energia gràcies al Reial decret 244/2019, que permet que les persones i empreses amb instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic s'acullin a una compensació sempre que compleixin amb uns certs requisits: L'energia ha de ser d'origen renovable i la potència instal·lada no ha de superar els 100 kW.
Com funciona aquesta compensació?
Tota l'energia generada per les plaques solars que no es consumeix de manera instantània s'aboca a la xarxa elèctrica general a través del comptador, que la registra en intervals d'una hora. Aquests valors s'apliquen a dos mecanismes: el balanç net horari i la compensació simplificada d'excedents al moment de la facturació.
El balanç net horari permet calcular el saldo net hora a hora que quedaria si es resta l'energia utilitzada de la xarxa i la que es va injectar, però no es va consumir. Per exemple, si tenim una instal·lació domèstica monofàsica que funciona així:
En aquest cas, si es considera el global de tota l'hora, s'hauran utilitzat 0,7 kWh de la xarxa i s'hauran injectat 0,4 kWh, per la qual cosa, si s'aplica el balanç net horari, es consideraria com si s'haguessin utilitzat només 0,3 kWh de la xarxa (0,7 kWh - 0,4 kWh). És a dir, es realitza un càlcul cada hora per a obtenir només un import (el saldo), en lloc de tenir dos (energia utilitzada de la xarxa i injectada).
La compensació simplificada és assignar un valor econòmic a l'energia utilitzada de la xarxa i restar-li el valor econòmic de la qual s'injecta finalment de manera mensual. En el cas que el valor resultant sigui negatiu, és a dir, que hem injectat més energia de la que no hem agafat de la xarxa, el valor econòmic del terme energia serà de 0 €, no sortirà “a retornar”, ja que, per llei, no es pot compensar més que el valor econòmic de l'energia agafada de la xarxa i tampoc es pot acumular, perquè aquest mecanisme és mensual.
En qualsevol cas, sigui com sigui aquest valor, després d'aquest càlcul s'han d'agregar a la factura els costos habituals, com la tarifa fixa de potència, el lloguer del comptador i els impostos associats a aquests conceptes. A més, hem de ser conscients que no és el mateix comprar energia de la xarxa que vendre-la, ja que el preu al qual s'embeni serà molt més baix que el preu al qual es compra.
T'agradaria obtenir més informació sobre aquest tema? Pots posar-te en contacte amb nosaltres sense cap compromís per a obtenir més detalls sobre la compensació simplificada i com afecta a la teva factura d'energia.
Des de NovaSolaris ens encarreguem de tot el procés de la teva instal·lació fotovoltaica, i recordeu, sense intermediaris, des del primer contacte serem nosaltres els qui gestionaran el teu projecte en tots els seus passos. Estudi, instal·lació, legalització, i et recomanarem i gestionarem les millors ofertes de contractes d'energia disponibles perquè puguis treure el millor partit a tot el projecte.